Софтуер

ИТ експертите вече не са единствените, създаващи технологични решения

Мария Динкова

До 2024 по-голямата част от технологичните продукти няма да бъдат създадени от ИТ експерти, а от различни видове специалисти. Това прогнозира анализаторската компания Gartner в новия си доклад, пише ITProPortal.

Според документа нова категория от купувачи извън традиционните ИТ звена сега отговарят за нарастващия дял на цялостния ИТ пазар.

"Дигиталният бизнес се приема като екипен спорт от главните изпълнителни директори и вече не е само владение на ИТ отдела", отбелязва Раджеш Кандасуами, вицепрезидент в Gartner. "Ръстът на дигиталните данни, инструментите за разработка с нисък код и разработките с помощта на изкуствен интелект са сред многото фактори, които позволява демократизацията на технологичните разработки извън ИТ експертите".

Технологиите започват да проникват във всички области на бизнеса, създавайки търсене за продукти и услуги извън ИТ звената. Но нуждите на тези купувачи не се отразяват в предложенията на традиционните доставчици, което отваря пазарна ниша.

Междувременно Covid-19 доведе единствено до засилване на търсенето, като според Gartner продуктите и услугите, създадени само след пандемията, ще донесат 30 млрд. долара приходи тази година.

Пандемията също така е свалила бариерата за влизането в пазара за разработки. Новодошлите, описани като "бизнес технолози", включват непрофесионални разработчици, експерти в науката за данните и AI системите, които могат да създават софтуер.

"Наличността на бизнес технолози осигурява нови ресурси за иновации и способност работата да се свърши. По този начин доставчиците на технологии и услуги ще трябва да разширят своите източници на идеи и технологични разработки в нови общности, независимо дали те са базирани на непрофесионална разработка, на техните собствени потребителски общности или други", допълва Кандасуами.

X