Проекти

11 стартъпа, основани от жени

Майя Бойчева-Манолчева

Иновативните идеи нямат пол, доказват дамите предприемачи

Над 252 милиона са жените предприемачи в света, а 153 милиона жени управляват вече създаден бизнес, показват данните от Глобалния предприемачески мониторинг, дело на колежите "Бабсон" и "Смит. Въпреки това мъжете продължават да водят в класацията, когато става дума за предприемачество, като разлика на ниво пол има и при финансирането, и при заплатите в стартъпите. Според Harvard Business Review стартиращите предприятия, предвождани от жени, са получили едва 2.3% от финансирането на рисков капитал през 2020 г.
Добрата новина е, че жените сме упорити и напук на цифрите представителките на нежния пол продължават да създават и развиват нови идеи, иновационни решения и успешни компании.

Представяме ви единайсет интересни стартъпа, някои от които вече със сериозни бизнес постижения, създадени от жени, които ни попаднаха в полезрението през последните месеци.


11 стартъпа, основани от жени

TheSkimm
Предприемачите Даниел Вайсберг и Карли Закин стоят зад приложението, което превръща новините в кратки заглавия, изскачащи на мобилните телефони. Успехът на TheSkimm е очевиден - компанията си осигури подкрепа от страна на инвеститорите, възлизаща на около 16 млн. долара. Приложението вече е намерило почитатели и в лицето на знаменитости като Опра Уинфри и Сара Джесика Паркър.


11 стартъпа, основани от жени

Upcyclea
Създаденият от Кристин Гинобретиере стартъп Upcyclea разработва SaaS платформа за повторно използване на строителни материали, базирана на изкуствен интелект. Материалите се класифицират на база на тяхното въздействие върху околната среда в течение на времето, а чрез платформата потребителите могат да продават и купуват материали, като така подпомагат кръговата икономика.


11 стартъпа, основани от жени

Away
През 2015 г. Стеф Корей и Джен Рубио създават Away и пускат серия "суперлуксозни куфари", които са и изключително удобни благодарение на преносимото вградено зарядно, приложимо при различни устройства. Бързо продажбите на стартираща компания достигат 100 000 бройки.


11 стартъпа, основани от жени

SunRay Scientific
SunRay Scientific разработва анизотропно проводимо лепило за миниатюризирана и гъвкава електроника. Ztach Ace, създадено от Мадху Стемерман, не се нуждае от поддържането на висока температура или налягане при работа с него.


11 стартъпа, основани от жени

Hitlist
Hitlist е мобилно приложение, разработено по идея на Джилиан Морис, което дава достъп до евтини оферти за почивки. За целта потребителят трябва да го свали и да посочи желаната дестинация, а решението прави разбор на най-добрите оферти.


11 стартъпа, основани от жени

Handerek Technologies
Полският стартъп Handerek Technologies, създаден от Сюзан Ким-Чомика, разработва решение, което по химичен път рециклира пластмасовите отпадъци в течен въглеводород, който пък може да бъде използван за производството отново на пластмаса или нисковъглеродни горива. Смесените пластмасови отпадъци могат да се превърнат в дизел, керосин, нафта или др.


11 стартъпа, основани от жени

Minted
Minted се казва приложението, зад чиято идея стои основателката на едноименния стартъп Мариам Нафиси. Софтуерът свързва потребители с художници на свободна практика, които заедно създават разнообразни дизайни - от картички до калъфки за възглавници. Инвестициите в компанията вече възлизат на 85 милиона.


11 стартъпа, основани от жени

Open Ocean Robotics
Джули Ангъс стои зад иновативния стартъп Open Ocean Robotics, който разработва безпилотни повърхностни съдове, задвижвани от вятърна и слънчева енергия. Оборудвани със сензори, които събират данни от океана, те комуникират в реално време чрез сателитна и мобилна връзка. Основатели се надяват, че новата компания ще подпомогне работата на научните работници, бизнеса и публичния сектор да придобият по-добри познания за океана.


11 стартъпа, основани от жени

Stilla
Stilla е система за сигурност, "съвсем лесна за използване", поне по думите на нейната създателка Елин Елкехагс. Устройството се поставя върху ключовете, портфейла, лаптопа, смартфона или друго устройство и чрез Bluetooth притежателят получава сигнал на сваленото на телефона си приложение, ако вещта му се премести. Звучи елементарно, но решението е добър вариант, ако се притеснявате от кражба.


11 стартъпа, основани от жени

DeltaQ
Белгийският стартъп DeltaQ, основан от Кхадия Нади, разработва софтуер за управление на строителството, който осигурява предиктивен строителен контрол. Чрез използването едновременно на вътрешни (заетост, сензори) и външни (прогноза за времето, цени на енергията) данни заедно с машинно самообучение решението помага на потребителите да намалят консумацията на енергията и CO2 емисиите.


11 стартъпа, основани от жени

Modsy
Създадено от Шана Телерман, приложението Modsy дава възможност всеки да тества новите си мебели виртуално и да се отърве от задължителното местене и нагласяне на канапета, дивани, секции и т.н. Идеята явно е добра, след като инвестициите в компанията вече са 13 милиона.

Това са само няколко интересни решения, дело на стартъпи, предвождани от жени. Дано още млади жени разпознаят себе си и се престрашат да пробват да реализират мечтите си. Защото добрите идеи и предприемаческият нюх нямат пол. Но пък имат бъдеще.

X