Големи Данни

Изключителна плътност на данните и производителност със Seagate EXOS AP 4U100

CIO Media

Завършено решение за частен облак или център за данни


Изборът и внедряването на нова система за съхранение на данни е задача с много променливи. Очевидно е, че за облачни приложения са ни нужни висока производителност и голям обем. По-малко очевидните характеристики на това решение са надеждността, функционалността, плътността и разбира се, цената. В никакъв случай не трябва да се подценяват и опциите за бъдещо разширение, защото този момент задължително ще дойде. Хубаво би било някой да ни предложи готово решение, което е достатъчно гъвкаво, за да пасне на почти всички сценарии на употреба. Добрата новина е, че то съществува в лицето на Seagate EXOS AP 4U100, което можете да поръчате в ASBIS България.

Тази система за съхранение на данни е от високия клас в гамата на Seagate - производител, който няма нужда да доказва своя технологичен потенциал и качество на продукцията. В обобщен вид нейните характеристики звучат така: 96 гнезда за 3,5" устройства, 4 гнезда за 2.5" SSD, интерфейс SAS 12 Gb/s и разбира се, двоен контролер. Високата производителност при достъп и трансфер на данни е обезпечена от общо четири процесора Intel Xeon Scalable (по два на контролер). Оперативната памет на контролерите е 256 GB DDR4 в конфигурация 8х32 GB и може да достигне внушителните 2 TB.

В тази напълно интегрирана система, проектирана под формата на два еднакви модула, са налични и два слота за разширение PCIe x16 3.0. И като стана дума за разширение, налице са 2 mini-SAS HD порта на контролер за директно свързване на още шасита с дискове. Мрежовите интерфейси пък са обезпечени от 4х10 GbE SFP+ на всеки контролер. Цялото това изобилие от капацитет и скорост се захранва от 2х3,2 kW модули.

При използване на 18 TB твърди дискове капацитетът на Seagate EXOS AP 4U100 достига 1,72 PB.

Над 40-годишният опит на Seagate при проектирането и производството на системата гарантира нейната надеждност и това не са празни приказки. Всеки компонент от нея е минал през инженерите на компанията и освен хардуера, тя е създала фърмуера и софтуерната част, така че съвместимостта няма как да е по-добра. Резултатът е време за наличност с доста деветки след десетичната запетая, а това е радост за ушите на системните администратори. За постигането на тази работоспособност допринасят използването на елементи с най-високо качество и модулният дизайн с лесна подмяна и бързо обслужване на компонентите, както и добре обмисления термичен дизайн на решението.

Иновации в полза на надеждността и сигурността

В Seagate EXOS AP 4U100 се използват редица технологии, които рефлектират върху подобрената надеждност и сигурност на данните.

Такава е Acoustic Shield - специална механична архитектура, която подобрява производителността и удължава живота на носителите, като намалява шума, топлината и вибрациите.

За високата производителност принос има ASIC базираната архитектура на контролерите с много ядра за постигане на максимална пропускателна способност. Самите твърди дискове използват двоен актуатор (рамо), който позволява едновременно четене/запис на две области от дисковите плочи.

Simulcache е друга разработка на Seagate, която елиминира проверката при запис в конфигурация active-active контролер, като прехвърля тази задача на специализиран процесор на дънната платка.

Фърмуерът на системите за съхранение на данните на Seagate позволява отдалечено репликиране и самолечение при повреда. Той осигурява и функцията ADAPT за дистрибутиране на данните за четност на масива, която позволява много по-бързо възстановяване при срив.

За оптималната сигурност на данните се грижи платформата Seagate Secure. Тя предлага двустепенна сигурност, като първото ниво покрива следните функционалности: Self-EncryptingDrive, Secure Diagnosis & Download, Instant Secure Erase и Secure Supply Chain (за доставка на компоненти само от надеждни източници). Второто ниво стига по-далеч в сертифицирането по регулаторните стандарти FIPS 140-2 Level 2 Certified Configuration (за класифицирана и чувствителна информация), Trade Agreement Act (TAA) Compliant Storage (за договори за покупка, признат от 126 страни) и Common Criteria Evaluated (международен стандарт за сигурност на данни).

В заключение, Seagate EXOS AP 4U100 предлага първокласна съвместимост, плътност на данните, капацитет и производителност. Подходът за проектиране от нулата осигурява оптимална надеждност. Комплексът от качества на системата за съхранение на данни, както и конкурентната ѝ цена, я правят задължителен кандидат за вашата нова облачна или приложна инфраструктура.

Решенията на Seagate се дистрибутират у нас от ASBIS България.

X