Мениджмънт

Според милениалите отдалечената работа ще забави кариерния им напредък

Мария Динкова

Отдалечената работа може да предложи редица ползи, но според някои млади служители тя води до забавяне на кариерния напредък, показва нов доклад на платформата Soffos.ai.

Проучване сред 1 235 британски служители установява, че една трета (34%) от хората на възраст между 18 и 24 години се притесняват, че изостават от своите колеги по отношение на умения и знания. Това коментират и една пета (21%) от работещите във възрастовата група между 35 и 54 години и 12% от тези над 55 години, пише ITProPortal.

Инвестирането в развитието на служителите изглежда е сериозен проблем, като само 22% от анкетираните отбелязват, че тяхната компания е инвестирала в тях от началото на пандемията. Голяма част от служителите са имали по-малко възможности да учат и да си сътрудничат, а някои признават, че са се затруднили да потърсят подкрепа и насоки от своите мениджъри.

Изглежда организациите не намират ресурси да подкрепят образованието и обучението на своите служители. Почти половината от запитаните посочват, че решенията за онлайн учене, осигурено от техните работодатели, са били твърде общи.

Ако не бъдат въведени промени през следващата година, почти четвърт (22%) от служителите на пълно работно време, биха обмислили да сменят компанията, се заключва в доклада.

Според Николас Каиринос, изпълнителен директор в Soffos.ai, работодателите все още могат да променят ситуацията.

"Те трябва да инвестират в технологии като изкуствен интелект и виртуална реалност, които могат да подпомогнат ефективното и ангажирано отдалечено учене, предоставяйки подкрепата, от която техните служители на всички възрасти се нуждаят, за да напреднат в кариерата си."

"Ако не го направят, според нашето проучване рискуват да загубят талантливи кадри от компании, които могат да предложат по-конкурентни възможности за професионално развитие", допълва експертът.

X