Мениджмънт

За какво ще харчат CIO през 2020 г.? (Част 2)

Иван Гайдаров

Ангажираност на служителите

Потребителския опит и този на служителите е приоритет и за Бари Шурки, CIO на NTT DATA Services. "Искаме да повишим производителността на нашите 50 000 служители в NTT DATA Services, като същевременно опростяваме, стабилизираме, модернизираме и обезпечаваме корпоративния ИТ портфейл", казва той.

За Бари Шурки това е въпрос на трансформация на културата - и на метрики.

"Трябва да заложите тези приоритети в своя екип, те не могат просто да бъдат ваши. Затова е важно да знаем как да направим тези приоритети важни за всеки един служител, за да могат наистина да окажат влияние върху цялата организация. Важно е да имате добро партньорство с вашите бизнес звена и да сте наясно как се справяте във всеки един момент, така че всички да останат ангажирани и да се уверите, че вашата компания или бизнес зона се развива в положителна насока по всеки от вашите приоритети", съветва Бари Шурки.

Това означава проследяване на ключовите показатели за представяне на организацията ви, които могат да ви дадат ясна представа за нивото на подобрение и да ви помогнат да пренасочите бюджета, когато това се налага.

"Проследяването преди и след измерването на ключовите показатели изисква обучение на екипите за това кои са областите, които е важно да се следят, и кои не са толкова основополагащи. Осигурявайки ясна и цялостна картина за напредъка и знанието за това къде и как се извършва работата, ръководителите могат да отправят информирани искания за разширяване на бюджета си. За целта обаче, те трябва да знаят точно къде ще бъдат разпределени средствата", казва той.

Стойността на данните

Джеймс МакГленън, изпълнителен вицепрезидент и CIO на Liberty Mutual Insurance Group, казва, че той и неговият изпълнителен екип са разработили стратегия, която да подкрепи стремежа на компанията до 2020 г. да стане част от топ 3 на застрахователите на собственост и произшествия.

"За Liberty Mutual това означава да гарантираме, че всеки наш технологичен екип създава бизнес стойност. Тази споделена визия дава на всеки служител ясно разбиране накъде сме се насочили и как той допринасят за нашия успех ", казва МакГленън.

За тази цел, общият бюджет на МакГленън за ИТ се е увеличил, за да помогне за наваксване на техническото изоставане на компанията и за отчитане на допълнителните инвестиции в области като науката за данните и машинното обучение. Укрепването сигурността на Liberty Mutual, мигрирането на работното натоварване към облака, изграждането на умения на бъдещето, оптимизирането на разходите и придобиването на повече представа за съществуващите данни на компанията също са основни приоритети за ИТ екипите на Liberty Mutual.

"Преди няколко години поехме ангажимента да преместим нашите технологични платформи в публичния облак. Тази миграция ни дава скоростта, от която се нуждаем, за да получим по-бързо работещ софтуер и да го предоставим в ръцете на крайните потребители. Ние помагаме на служителите ни да разберат видовете умения, които ще им трябват занапред, и им предоставяме широк спектър от ресурси, за да им помогнем да стигнат до своите роли в бъдеще. Непрекъснато работим за разширяване на разбирането си за разходите на нашата организация, за да можем да взимаме по-добри инвестиционни решения", обяснява Джеймс МакГленън.

Тези усилия включват използване на финансови инструменти, които помагат да се осигури прозрачността, необходима за ефективното планиране и дискусиите с партньорите на компанията.

"Използвайки анализа на данни, ние увеличаваме представата си за истинската цена на нашите приложения. Проследяването на кондицията им пък дава резултати в реално време, които след това залягат в инвестиционните решения и гарантират повече стойност от всеки инвестиран долар. Ние знаем, че данните са това, което ще подхрани способността ни да се конкурираме и да радваме ежедневно клиентите си, така че винаги търсим как да добием по-голяма представа за информацията, която притежаваме", категоричен е още Джеймс МакГленън.

Фокус върху киберсигурността

Подобно на много ИТ мениджъри днес, Майк Крза, главен изпълнителен директор на колокационните услуги на Flexential, е загрижен за киберсигурността и спазването на нормативните изисквания.

"Тъй като виждаме все повече кибератаки и допълнителни регулации всяка година, ИТ лидерите се притесняват все повече за защитата и сигурността на данните на своите организации. Те също така искат да се уверят, че информацията е защитена 24/7, а количеството ѝ може да расте ефективно", казва Крза и добавя, че вижда много ИТ лидери да търсят начини да установят повече контрол върху разходите си и да проектират по-точно бъдещите си инвестиции.

"Виждаме партньори, които се връщат от публичния облак към хибридни ИТ решения заради неочаквани разходи или променящи се нужди. Също така виждаме клиенти да преминават от множество платформи към едно консолидирано място, използвайки колокация и облак, за да управляват натовареността си", ракзкрива още Майк Крза.

За 2020 г. Flexential ще се съсредоточи върху сложността на ИТ инфраструктурата и разпределените натоварвания, а помощта за крайните потребители да идентифицират тенденциите, да бъдат сигурни в работата си и да придобият необходимите умения, които ще са им нужни в бъдеще, са ключови инициативи.

"Ролите се разширяват, тъй като ИТ средите се променят бързо. ИТ инфраструктурата става все по-сложна, а натоварването все по-голямо и по-разпределено. За да оцелее в тези силно динамични хибридни ИТ среди, вашият бизнес наистина трябва да е гъвкав и да може бързо да се адаптира. Това обаче никога не трябва да е за сметка на сигурността", казва той.

X