Мениджмънт

Разходите за ИТ ще достигнат 3,9 трлн. долара през 2020

Мария Динкова

Глобалната технологична индустрия се очаква да увеличи значителното разходите си тази година, предвиждат от анализаторската компания Gartner. Според прогнозата 3,9 трлн. долара ще бъдат похарчени през 2020, за сравнение през миналата година тази стойност е била 3,8 трлн. долара, пише ITProPortal.

Основната причина за увеличението ще бъде изтичането на поддръжката на Windows 7, както и продължаващото навлизане на фирмения облачен софтуер. Като цяло разходите за софтуер ще нараснат с 10,5% тази година, надвишавайки тези за системите за центрове за данни, хардуера, ИТ и комуникационните услуги.

Компаниите ще инвестират повече в базирани на облака решения отколкото в инструменти извън облака. Именно и затова от Gartner смятат, че оттам ще се появи "следващото поколение разрушителни бизнес модели".

Когато става дума за хардуер, трябва да се отбележи, че през четвъртото тримесечие на 2019 продажбите паднаха. От консултантската компания обаче очакват това да се промени тази година. Приблизително 10 млрд. долара увеличение се генерират от потребителите в страните от третия свят, които купуват евтини смартфони .

Същевременно се очаква доларът да засили позициите си, което ще се окаже донякъде предизвикателство за увеличеното търсене, особено при високия клас смартфони и оборудването за центрове за данни.

"Макар че политическата несигурност доведе глобалната икономика близо до рецесия, тя не се случи през 2019 и все още това не е най-вероятният сценарий за 2020 и след това", коментира Джон-Дейвид Лавлок, вицепрезидент в Gartner.

"С намаляването на глобалните несигурности, компаниите отново удвояват инвестициите в ИТ, тъй като предвиждат ръст в приходите, макар че структурите на разходите им продължават да се променят", допълва експертът.

X