Коментари И Интервюта

Николай Паунов, ССАРМ: Авангардни ИТ решения и инвестиция в хора и идеи са нашият път към успеха

CIO Media

Николай Паунов е генерален мениджър на българския системен интегратор ССАРМ. Във фокуса на компанията е доставката, инсталацията и интеграцията на ИКТ. Фирмата предлага решения за сигурност, включително за национална сигурност и автоматизиран граничен контрол, както и за защита и съхранение на данни. ССАРМ участва в реализацията на мащабни проекти в държавната администрация, както и във финансовия и корпоративния сектор. До дни се очаква да заработи системата от електронни гейтове на българските летища за проверка на пътниците от трети страни, внедрена от ИТ интегратора.

Г-н Паунов, създадената преди повече от 10 години от Вас технологична компания ССАРМ е сред най-бързо разрастващите се системни интегратори в България. Какво постигнахте през тези години?

Изградихме партньорства с всички големи доставчици и дистрибутори на ИТ решения у нас - Vmware, Veeam, Microsoft, Fujitsu, Cisco, Milestone Computers, Hikvision, Dahua и др. Поддържаме Platinum Partner ниво в партньорството си с Dell Technologies. Реализирахме мащабни доставки на компютърна техника както за вече съществуващи, така и за нови клиенти. Освен по традиционни ИТ проекти, работихме и по проекти за видеонаблюдение, криптиране и защита на информацията, като развихме ценно ноу-хау и партньорства в областта на специализираните, дрон-базирани решения. Така например в областта на дроновете работим съвместно с английския разработчик Evolve Dynamics.

Какво приложение биха могли да имат дроновете у нас?

Технологиите за видеонаблюдение чрез дронове биха могли да намерят разнообразно приложение за откриване на неизправности в железопътната мрежа, за локализиране на пожари и за реагиране при пътно-транспортни произшествия. Те могат да се използват в техническата експлоатация на язовири и каскади за проследяване нивата на водата в язовирите и алармиране при опасност от преливане. В електроразпределителни дружества дроновете могат да осигурят автоматизирани проверки на състоянието на електрическите мрежи, като се спести на електротехниците опасната работа по поддръжката им. Същото се отнася и за нефтената и газова промишленост - дроновете могат да осигурят безопасна работа и намалят разходите по поддръжката на тръбопроводите с цел избягване на течове, неизправности и непланирани прекъсвания. Дроновете могат да послужат за модернизиране на системата 112 със свръхмодерни технологии за прогнозен анализ на произшествия, за предотвратяване на задръствания и др.

ССАРМ работи по общественозначим европейски проект за автоматизиран граничен контрол на летищата в София, Варна и Бургас. Какви са ползите от него както за българските власти, така и за гражданите?

Целта на комплексния проект, по който работим с дългогодишния ни партньор secunet Security Networks AG, е доставка, инсталация и интеграция на най-съвременно оборудване за автоматизиран граничен контрол. Чрез този проект България ще отговори на всички регулаторни изисквания на ЕС, влизащи в сила през 2022 г., във връзка с прилагането на новите правила за пътуване съгласно системата "Вход/Изход". На трите летища се инсталират електронни гейтове от ново поколение, базирани на най-новите алгоритми за сравнение на биометрични данни и разпознаване на фалшиви документи. Автоматизираните системи, които се очаква да заработят съвсем скоро, ще съкратят значително времето за обслужване на пътниците, ще елиминират опашките при граничния контрол и ще намалят обема на работата на граничните полицаи. Всичко това е от изключително значение, особено в условията на пандемия. България е сред страните с най-голям брой външни граници в ЕС и предстои тези инсталации да бъдат внедрени във всички контролно-пропускателни пунктове в страната ни - сухопътни, морски и речни.

Как се промениха работните процеси в ССАРМ в периода на Covid кризата?

Смея да кажа, че кризата ни се отрази по-скоро положително - успяхме не само да запазим екипа си, но и почти го удвоихме. В началото на 2021 г. се преместихме в нов, модерен офис. За да подсигурим здравето на служителите чрез спазване на необходимата дистанция, сме изготвили график за работа в офиса. Прилагаме гъвкави схеми на работно време и работа от дома, като считаме, че този подход допринася изключително много за високата продуктивност и удовлетвореност на екипа. Работното място не може да бъде заместено, но успяхме да запазим сплотеността и креативността на екипа и дори да приобщим новите ни попълнения, включително онези, които са свикнали да работят дистанционно в мултинационални компании. Продължаваме да инвестираме в обучения на нашите специалисти по специфичните технологии, които внедряваме, като повечето от тях се провеждат виртуално.

Какво бихте отговорили на потенциалните ви клиенти - защо да изберат ССАРМ?

Ние предлагаме авангардно, специализирано ИТ оборудване от висок клас, разчитайки на високоефективни служители и безупречни партньори. През последните две години намираме своето място сред първите десет в класациите на водещите ИТ компании у нас благодарение на дългогодишния си опит, но и на нестандартните решения, които реализираме. Не се плашим от препятствията в работата си и винаги сме отворени за нови хора и идеи, защото вярваме, че за да имаме обратна възвръщаемост и развитие, е необходимо да инвестираме именно в това.


Съдържание от ССАРМ

X