Изкуствен Интелект

3 тенденции в аналитичните методи и изкуствения интелект през 2021 г.

CIO Media

В борбата с последствията от пандемията прилагането на интелигентна автоматизация ще бъде критично

Тор Олавсруд, CIO, САЩ

Анализът на данни е област в постоянно движение. В началото на 2020 г. изглеждаше ясно, че организациите ще продължават да инвестират силно в аналитични методи, които да подкрепят техните цифрови трансформации. Но светът на аналитичните методи и изкуствения интелект е много различен през март 2021 г. от това, което беше през февруари 2020 г. Пандемията от COVID-19 принуди предприятията да възприемат нови начини на работа, да свият бюджетите си и да приемат за остарели много модели, които разчитат на данни от миналото.

През 2021 г. изследователската фирма Gartner коментира, че екипите за работа с данни и техния анализ трябва да преминат от традиционни техники, които разчитат на големи данни, към нов клас аналитични методи, фокусиране върху "малки и широки" данни. Натискът е сериозен: проучване на бордове на директори, проведено от Gartner през юли 2020 г., установи, че 78% от участниците смятат аналитичните методи за една от трите най-важни технологии за своите отрасли в момента на излизане от кризата от COVID-19; 69% от участниците се усещат по същия начин относно изкуствения интелект.

Когато ИТ ръководителите насочват вниманието си върху анализа на данни и изкуствения интелект през 2021 г. и след това, те трябва да вземат предвид на първо място три тясно свързани тенденции.

Аналитичните методи и изкуственият интелект трябва да оправдаят инвестициите
От повече от година светът е в пандемията от COVID-19 и нейното въздействие се усеща навсякъде. За последните няколко години много организации приеха един по-свободен и експериментален подход към аналитичните методи и изкуствения интелект с много доказателства на концепцията, но относително малко се превърнаха в напълно работещи проекти. През 2021 г. организациите няма да спрат да инвестират, но те ще искат проектите да докажат икономическа полза и възвръщане на инвестиции.

Бордове и изпълнителни директори, които са инвестирали много ресурси в данни и анализ през последните няколко години, започват да се чудят откъде ще дойде постоянна, устойчива стойност според Gartner. Това означава сериозен натиск върху данните и анализа: Gartner смята, че до 2022 г. 30% директорите по данни ще партнират с техните финансови директори, за да оценят официално информационните активи на организациите за подобрено информационно управление и бизнеси.

"Пандемията промени това, от което предприятията се нуждаят, за да оцелеят и реализират успех, казва Чандана Гопал, директор за проучвания и консултации в областта на бизнес анализа в IDC. Първият императив на пандемията беше да не затворим бизнеса и да оптимизираме разходите. Сега фирмите трябва да направят рязък обрат към нови модели и стратегически инвестиции."

Голяма част от това, казва Гопал, ще бъде преоценка на "проекти за трансформация" на базата на това дали носят по-голяма ефикасност и връщане на инвестициите. Гопал отбелязва, че три четвърти от участниците в проучването на IDC за въздействието на COVID-19 върху разходите за ИТ, проведено през май миналата година, казаха, че са погледнали по друг начин на връщането на инвестициите на техните настоящи проекти за трансформация.

Това е особено вярно за изкуствения интелект, казва Брандън Пърсел, главен анализатор във Forrester.

"По-рано много компании бяха фокусирани върху използването на изкуствен интелект, за да персонализират преживявания, да създават нови продукти и услуги и да комодитизират вертикалните бизнеси, за да диференцират, казва Пърсел. Сега, тъй като сме в пандемия и компаниите са с ограничени парични ресурси, те започват да мислят повече за това как да използват интелигентна автоматизация на оперативни процеси, за да намалят персонала или просто да снижат разхода за доставка на продукти и услуги."

Интелигентната автоматизация излиза на преден план
Пандемията промени плановете за автоматизация на фирмите, казва Пърсел. Компаниите насочват вниманието си към процеси на бекофиса и гъвкавост на бизнеса, като използват комбинация от автоматизация с роботизирани процеси, цифрова автоматизация на процеси, прагматичен изкуствен интелект и инструменти с малко код, за да станат по-гъвкави.

Крейг ле Клер, вицепрезидент и главен анализатор във Forrester, казва, че интелигентната автоматизация ще изведе на преден план автоматизацията с роботизирани процеси за автоматизация на задачи, виртуални агенти за работа с клиенти, чатботове в помощ на служители и машинно обучение, което да поддържа всички тези неща.

"Тези тенденции съществуваха и преди COVID-19, но те получават повече внимание и инвестиции сега, пише Ле Клер в бележка от изследване през септември. Роботите променят уменията и работните дейности на хората, което води до по-нисък контрол на служителите върху процесите и до промени в комуникациите между отдели, ръководители и взаимоотношения между отделните роли. Хората полека-лека стават господари на ботове и експерти в конкретни области, с повече взаимодействия между тях, техническата поддръжка и заинтересованите страни."

Гопал от IDC казва, че интелигентната автоматизация влиза във фокус, но ще са необходими няколко години, преди компаниите да я приемат изцяло. Според Гопал автоматизацията на бизнес процеси, основани на съдържание, ще бъде ключ за организации в условията на пандемията и "навлизането на следващото нормално". В момента изкуственият интелект/машинното обучение могат да открият и извлекат елементи на данни от неструктурирано съдържание с почти 95% точност и Гопал казва, че ИТ ще помогне на предприятията да автоматизират работни потоци, за да събират, обработват и насочват съдържание по интелигентен начин.

IDC смята, че ИТ центрове за върхови постижения, които могат да помогнат на предприятията на този фронт, ще бъдат ключът към правилния подход, но ще мине известно време, преди те да направят необходимите инвестиции. IDC прогнозира, че до 2023 г. само 10% от компаниите от Global 2000 ще са установили стратегически център за върхови постижения, конкретно за автоматизация, за да събират, обработват и реализират интелигентно пълния потенциал на неструктурирани данни в гъвкави бизнес работни потоци.

Расте осъзнаването на екологичните, социалните и управленските (ESG) проблеми
След промяната на климата, движенията MeToo и Black Lives Matter, продуктивността на работещите от дома и корона от свързани проблеми бордовете все повече обръщат внимание на екологичните, социалните и управленските (ESG) теми.

Майк Бехтел, главен футурист за Deloitte Consulting, казва, че 96% от изпълнителните директори вече смятат технологията за разнообразие, равенство и включване за стратегически приоритет, въпреки че само 23% казват, че техните организации са готови са я предоставят.

"Ние виждаме прилагането на изкуствен интелект и машинно обучение за откриване на език на пристрастие в обяви за работа, способността да се използват същите тези комплекти от текстове за идентифициране на оптималните кандидати за издигане, които вече са в организацията, казва Бехтел. Лидерството и културата са втората група: инструменти, които могат да помогнат да се извърши привличане, ангажиране и задържане за хората, които вече са там."

Тези инструменти могат да включват мрежов анализ, текстове за откриване и разглеждане на клишета и изключения - динамиката във и извън група. И накрая, ще са необходими ключови индикатори за ефективност, които да измерят къде са организациите в този спектър.

"Като цяло това е прилагане на математика и наука и техника в област, която исторически се усеща като по-качествена, по-изискана, казва Бехтел. Но е окуражаващо да се видят организации, които осъзнават, че това е първокласен проблем, който може частично да бъде решен с първокласни инструменти."

Превод и редакция Мариана Апостолова

X