Кои са най-успешните ИТ мениджъри през 2020 г.

Деница Дженева

Проект за успешното сливане на информационните системи на Банка ДСК и Експресбанк донесе на неговия ръководител отличието в категория "Мениджмънт" на конкурса "ИТ мениджър на годината" за 2020 г. Георги Йотов, началник на управление "Разработване и тестване на банкови приложения и системи", Банка ДСК, получи приза в една от трите традиционни категории на конкурса заради успешната ИТ интеграция след обединението на двете банки, в резултат на което Банка ДСК не само се превърна в най-голямата банка на българския пазар, но и в структурата на Група ОТП. Негови подгласници са Димитър Цолов, ИТ директор на ЕОС Матрикс ЕООД, за успешното прехвърляне в дистанционен режим на работа за рекордно краткото време от три дни и Радостин Богданов, СТО на SmartIT, за осигуряване на непрекъсваемост на работата на компанията, в това число на над 8000 служители в различни държави.

Номинираните мениджъри в категория "Мениджмънт" (от ляво надясно) - Димитър Цолов, Радостин Богданов и Георги Йотов

Номинираните мениджъри в категория "Мениджмънт" (от ляво надясно) - Димитър Цолов, Радостин Богданов и Георги ЙотовВ категория "Ефективност" победител стана Добрин Маринов, ИТ мениджър на "Загорка" АД. Зад успеха му стои серия от проекти, сред които пусната в експлоатация система за дигитализация на съдържанието и бизнес потоците, проект за анализ на бизнес данните от различни транзакционни системи на компанията и външни източници на данни, обезпечаване на дистанционната работа на служители и миграцията от Skype for Business към MS Teams, без сътресения за бизнеса. Номинации в категорията получиха Анатоли Пешев, "Ръководител Информационни технологии" в Силвър Стар, за успешната реорганизация на ИТ процесите и операциите на компанията през миналата година, и Асен Тасков, VP Cyber Security в Paysafe. Той е отличен за 29 реализирани проекта и инициативи, благодарение на които контролът и процесите по сигурността в Paysafe се подобряват значително.

Номинираните мениджъри в категория "Ефективност" (от ляво надясно) - Добрин Маринов, Анатоли Пешев, Николай Шекеров (водещ на церемонията) и Асен Тасков

Номинираните мениджъри в категория "Ефективност" (от ляво надясно) - Добрин Маринов, Анатоли Пешев, Николай Шекеров (водещ на церемонията) и Асен ТасковВ най-иновативната категория - "Иновация", призът бе присъден на Иван Такев, CIO на "Гопет Транс". Той е награден за внедряване на система за транспортен мениджмънт (TMS) в компанията, като в обхвата на проекта попадат всички офиси, включително основното поделение в София, както и офисите в Румъния, Полша, Гърция и Турция. Новият TMS обхваща всички ключови бизнес процеси на компанията и засяга близо 400 потребители, използващи TMS-a като основен инструмент в ежедневната си дейност. Негови подгласници са Недялко Михайлов, изпълнителен директор "Операции и ИТ" в Райфайзенбанк (България), за проект за цялостна дигитална трансформация на банката, включително въвеждане на облачни технологии, контейнери, микросервизи и BizDevOps начин на работа, и Андрей Пейчиновски, ИТ мениджър, "Нобел Фарма". Сред неговите постижения са успешно планиране, организация и координация на проект, базиран на иновативни софтуерни технологии с цел оптимизация на процесите в сферата на финансово управление и контрол.

Номинираните мениджъри в категория "Иновация" (от ляво надясно) - Андрей Пейчиновски, Недялко Михайлов и Иван Такев

Номинираните мениджъри в категория "Иновация" (от ляво надясно) - Андрей Пейчиновски, Недялко Михайлов и Иван ТакевНаградите бяха връчени съответно от Мирослав Вичев, почетен председател на Клуба и изпълнителен директор на БОРИКА АД, Юрий Генов, председател на УС на Клуба на ИТ мениджърите в България и изпълнителен директор и ръководител направление "ИТ" на Банка ДСК, и Емил Джиновски, изпълнителен директор на Клуба и регионален ИТ за регион "Развиващи се пазари" на GfK.

За девети път Клубът на ИТ мениджърите в България раздаде стипендии CLUB CIO на ученици с постижения в областта на точните науки и потенциал в сферата на информационните технологии. Стипендиите, всяка от които е на стойност 1000 лв., целят да насърчат изявени млади хора към професионална ориентация в областта на приложението на ИТ за целите на бизнеса, предвид все по-дълбокото проникване на информационните технологии в компаниите от всички сектори. Тази година награди получават 6-ма младежи, чиито стипендии се финансират от Клуба на ИТ мениджърите в България.
Избраните стипендианти са:

Мартин Копчев, 10 клас, Природоматематическа гимназия "Академик Иван Гюзелев", град Габрово
Стефан Хаджистойков, 11 клас, Софийска математическа гимназия "Паисий Хилендарски", град София
Явор Йорданов, 10 клас, Национална природоматематическа гимназия "Академик Любомир Чакалов", град София
Цветелина Илиева, 9 клас, ППМГ "Акад.Никола Обрешков" град Бургас
Матю Машков, 11 клас, Математическа гимназия "Баба Тонка", град Русе
Виктор Колев, 11 клас, Софийска математическа гимназия "Паисий Хилендарски", град София

Стипендиантите (от ляво надясно) - Цветелина Илиева, Явор Йорданов, Мартин Копчев и Стефан Хаджистойков

Стипендиантите (от ляво надясно) - Цветелина Илиева, Явор Йорданов, Мартин Копчев и Стефан ХаджистойковЦеремонията по награждаване се проведе на 16 юни в зала "Нелсън Мандела", Полиграфия офис център, в партньорство с БОРИКА АД и с подкрепата на Johnnie Walker. Конкурсът "ИТ мениджър на годината", който се проведе за тринадесети пореден път, се организира от Клубa на ИТ мениджърите в България с медийното партньорство на сп. CIO.

X