Големи Данни

Оптимизирани платформи Western Digital DATA за съхранение на големи обеми от данни

CIO Media

Иновативните технологии и хибридната конфигурация покриват широк кръг приложения

Прогнозите за прогресивно нарастване на нуждите от съхранение на корпоративни и облачни данни се сбъдват с неумолими темпове. Навлизането на приложенията за изкуствен интелект, които могат по качествено нов начин да анализират бизнес информацията и да осигурят конкурентно предимство, също допринасят съществено за това. Така пред всяка съвременна компания стои въпросът за избор на решение, което да предложи голям капацитет в комбинация с нужната производителност и разбира се, изгодна цена за терабайт.

Точно там се фокусира Western Digital със своите платформи за съхранение на големи обеми от данни DATA60 и DATA102. Както подсказва моделното обозначение, те разполагат със съответно 60 и 102 гнезда за дискове, които идват предварително инсталирани, т.е. клиентът получава завършено решение, което може веднага да присъедини към своята информационна инфраструктура. Така на разположение вече е масив от 1080TB (DATA60) или внушителните 1,8PB (DATA102). Поддържат се и хибридни конфигурации с комбинация от HDD и SSD (например от фамилиите SN640 и SN840), при което да се постигне висока производителност чрез реализиране на достъп до данните на две нива - горещи и студени.

И двата модела са с 4U форм-фактор за стандартен 19-инчов шкаф. Разликата е в дълбочината: 900 мм при DATA60 и 1200 мм при DATA102. Връзката към сървър се осъществява посредством стандартна SAS архитектура (12 Gbps). Кабинетът се администрира или директно чрез протокола SAS от свързани хостове (in-band), използвайки софтуер за работа със SAS дискове (например sg3_utils), или чрез порта за управление, свързан към мрежата за управление чрез RestAPI (Redfish).

За осигуряване на образцова надеждност се използват резервирани захранвания, контролери и вентилатори. Пиковата консумация на енергия достига 1250W.

Интелигентни технологии за оптимална работа

Класическите твърди дискове дори в последните си модификации с капацитет 18TB продължават да се отличават с първокласна надеждност (около 0,35% откази годишно) въпреки значително по-сложната вътрешна архитектура и увеличената плътност на запис. Макар да отстъпват на флаш носителите по скорост на трансфер, те все пак предлагат адекватна производителност за много приложения, които се характеризират с последователен достъп до данни, като например обработката на видео.

В серията Western Digital DATA се използват дискове Ultrastar от фамилиите HC520, HC530 и HC550 с капацитет 12-18TB, които използват технологията HelioSeal. Нейните предимства се изразяват в по-малката малката температура и съпротивление при въртене, които резултират в понижена консумация на енергия и повишена надеждност заради стабилното въртене с по-малко вибрации. Статистиката сочи, че всеки 10 градуса по-висока температура на диска намаляват наполовина неговия живот и затова използването на хелий вместо въздух във вътрешността на HDD има положителен ефект.

В Western Digital са помислили и за създаване на по-хомогенни условия за носителите в шасито. На база наблюденията, че дисковете в задната част дефектират два пъти по-често, защото за тях охлаждането е най-неефективно, в DATA102 е имплементирана технологията ArctiCool, при която специални въздуховоди в задните редици доставят студен въздух, без той да преминава покрай горещите дискове в предната част. Липсата на други сървърни компоненти също допринася за поддържането на оптимална работна температура.

С цел елиминиране на вибрациите от съседни дискове, на платката са направени специални прорези (технология IsoVibe), които позволяват независимо закрепване на всеки HDD и неутрализиране на механичното влияние на съседните устройства.

Благодарение на иновациите на Western Digital платформите DATA60 и DATA102 се отличават с висока надеждност и дълъг живот на актива.

Ако и вие се нуждаете от модерен дисков масив с голям капацитет, можете да се обърнете за консултация или да заявите тест директно при дистрибутора на Western Digital АСБИС България.

X