Дигитализация

Кои са топ приоритетите за ИТ екипите през 2021

Мария Динкова

Автоматизацията се е превърнала в основен приоритет за ИТ екипите по света, показва нов доклад на Kaseya, доставчик на решения за управление на ИТ и сигурност.

Проучване сред почти 1 000 ИТ професионалисти показва, че автоматизацията се нарежда сред трите главни проекта, върху които са фокусирани организациите, заедно с подобряването на сигурността и оперативната гъвкавост, пише ITProPortal.

Половината от анкетираните оценяват автоматизацията на ИТ процесите чрез решения за управление на крайните точки като важна, докато други 47% описват способността да използват автоматизирани скриптове при своите инструменти за ИТ документация като критични.

Решенията могат да бъдат ясни, но това не означава, че имплементацията им ще протече гладко. Всъщност повечето организации са изправени пред три основни предизвикателства: киберсигурността и защитата на данните, липсата на ИТ бюджет и ресурси, както и проблеми с остарели системи.

Макар че трудностите, свързани със съответствието и легаси решенията, могат да бъдат по-трудни за преодоляване, проучването разкрива, че почти половината от запитаните ще пренасочат средства за автоматизация през 2021.

По отношение на киберсигурността и защитата на данните, неразбирането на динамиката при отношенията със SaaS доставчиците се явява основен проблем. 60% от анкетираните вярват, че единствено техните SaaS доставчици са отговорни за защитата. В действителност SaaS клиентът обикновено носи отговорността за осигуряването на копия в случай на системна грешка или рансъмуер атака.

X