Дигитализация

Нараства интересът към ИТ аутсорсинга

Мария Динкова

Компаниите са все по-отворени към възможността за изнасяне на ИТ към външни доставчици, отчасти вследствие заради пандемията, пише ITProPortal.

Това показва нов доклад на Whitelane Research и PA Consulting. Проучване сред повече от 250 британски компании с едни от най-високите ИТ разходи, показва, че две трети (65%) планират да аутсорснат своите ИТ през следващите две години, поне на същото ниво като сега. Една трета обаче очаква да увеличи изнасянето на ИТ услугите.

Основният двигател за аутсорсинга се оказват намаляването на разходите, което се посочва от 66% от анкетираните. По-добрата мащабируемост и по-големият фокус върху основния бизнес също са сред цитираните предимства.

Като цяло повечето запитани споделят, че са доволни от своите доставчици на ИТ услуги, а дори повече са тези, които са доволни от своите облачни вендори. Анализ на 878 отношения между клиенти и доставчици на облачни услуги установява, че 89% са определени като удовлетворяващи. Amazon Web Services (AWS) се нарежда на първо място за инфраструктурни облачни платформи, докато Microsoft 365 запазва челна позиция за софтуерни облачни платформи.

"Очевидно е, че индустрията приема промените, които дойдоха след Covid-19 и използва възможността да намали оперативните разходи, да въведе нови начини на работа, да се фокусира върху иновациите и да подобри продуктивността", коментират от PA Consulting.

"Covid-19 ускори скоростта на дигиталната трансформация, като клиентите, доставчиците на услуги и служителите трябваше да се съберат и да демонстрират безпрецедентна гъвкавост и устойчивост. Докато компаниите търсят начини да се разрастват след пандемията, се очаква търсенето да се увеличи, дигиталната трансформация във всички индустрии да се ускори и войната за талантите само да се засили. Това е добра новина за тези, които искат да се отличат - особено тези, които могат безпроблемно да интегрират основни ИТ аутсорсинг решения с облачни платформи и да създават привлекателни предложения за задържането и привличането на най-добрите таланти", допълват от експертите.

X