Дигитализация

Как IoT променя здравеопазването

Иван Гайдаров

Бюджетът на доставчиците на здравни услуги за IoT устройства нараства ежегодно

Интернет на нещата е съставен от малки изчислителни устройства с уникални идентификатори, свързани заедно чрез мрежа и изпълняващи конкретни задачи. В здравеопазването това може да означава наблюдение на температурата в болниците, следене на въздушния поток, медицински изделия и дори контрол на здравето на пациентите във или извън здравно заведение.

Способността на тези устройства да прехвърлят данни помежду си автоматично има потенциал да елиминира нуждата от взаимодействие между хората и системите, оборудвани с IoT устройства и централни хранилища за данни, да автоматизира процесите и да повиши ефективността и точността на данните.

Проучване на Gartner сред 511 американски ИТ мениджъри на предприятия, публикувано през януари, разкрива, че приемането на IoT се превръща във водеща тенденция. 11% от анкетираните работят в здравни предприятия, а 86% от тях съобщават, че имат изградена IoT архитектура в повечето линии на бизнес процесите.

Проучването на организации с годишни приходи над 100 милиона долара също така разкрива, че 79% от доставчиците на здравни услуги вече използват IoT в производствените си процеси.

Бюджетът за IoT в сектора на здравните услуги е равен с този на другите отрасли, които са лидери в налагането на концепцията, включително производството, фармацевтичните продукти, енергетиката, търговията на дребно и транспорта. Според Gartner в здравеопазването е имало 10% ръст на бюджетите за IoT през всяка от последните две години, а за следващата година се очаква увеличение с 13%.

Все още не е ясно как пандемията от COVID-19 може да промени използването на IoT в здравеопазването, но Juniper Research прогнозира увеличаване на дистанционния мониторинг, за да се сведе до минимум общественото взаимодействие. Ранен пример за това е производителят на интелигентни термометри Kinsa, който агрегира данните за температурата и симптомите на потребителите, за да идентифицира възможните огнища в САЩ.

Една от най-бързо развиващите се области на внедряване на IoT в здравеопазването е мониторингът на инфраструктурата на здравните заведения, твърдят от IDC. 29% процента от здравните заведения в Европа реализират пилотни проекти с IoT устройства за мониторинг и управление, а 16% имат производствени системи според Global IoT Survey на IDC за 2019 г., което включва 147 респонденти.

Интелигентните термостати с активиран Wi-Fi например позволяват на потребителите да програмират и коригират температурни настройки, но устройствата освен това могат да се самообучават и да регулират температурата въз основа на данни за тенденциите кога сградата обикновено е заета или празна.

В болниците умните електрически крушки, както и сензорите за движение в коридора и стаята могат да комуникират при наличие на персонал или пациенти. Данните могат да се използват за регулиране на средата в големи крила от сградите.

IoT, интегриран към локални услуги в реално време (RTLS), дава възможност на болниците да проследяват геопатично пациентите. Лентите за китки, които се слагат на пациентите при прием в болница, някога бяха просто хартия с отпечатана идентификационна информация. Сега те често съдържат тънки IoT чипове, които съобщават местоположението на пациента в реално време чрез Bluetooth Low Energy.

Понякога пациентите влизат в болница и след това решават да напуснат без лечение - сценарий, който не е толкова рядък, колкото може би си мислите. В други случаи пациентите може да са приети, но да не са там, където се очаква да бъдат. "Те са там за определени процедури и в някои моменти никой не знае къде се намира даден пациент. Ако тази информация винаги е налична, това ще спести много време и усилия", казва Грег Песин, старши директор на научните изследвания в Gartner.

Подобни ленти за проследяване на китките и глезените вече често се използват и при новородените в родилно отделение. Ако бебето с проследяващо устройство бъде извадено от определено отделение, екипите за сигурност могат да бъдат алармирани и асансьорите и входовете на болницата да бъдат охранявани.

Наред с хората проследяващите IoT чипове също така следят лекарствата и скъпото болнично оборудване - от инвалидни колички до преносими рентгенови апарати.

Медицинските изделия, включително носимата електроника, водят парада

Медицинските устройства са един от катализаторите за развитие на IoT. Монитори с жизнени показатели, пейсмейкъри и друга апаратура генерират телеметрични данни, които могат да бъдат автоматично качени в електронни медицински досиета и използвани от лекарите за по-точна диагноза и лечение.

Медицинската диагностика съставлява голяма част от болничните разходи, така че всеки път, когато технологията за дистанционно наблюдение може да прехвърли процедурите на медицинските прегледи от болницата в дома на пациента, цената им намалява.

Очаква се продукти като Apple Watch и Fitbit, комбинирани със здравни приложения, да бъдат един от най-доходоносните пазари за индустрията. Morgan Stanley изчислява, че до 2021 г. пазарът на здравеопазване за Apple ще достигне 15 милиарда долара продажби и 313 милиарда долара до 2027 г. Това се дължи на здравните функции като тези за наблюдение на сърдечната честота и отброяване на крачките на Apple Watch. Още повече че откакто стана общодостъпен в САЩ през 2018 г., мобилният агрегатор на здравни досиета на пациентите Apple Health Records се радва да високи оценките от редица болнични заведения.

Тази година се очаква един от всеки четирима пациенти в САЩ да участва в BYOD (bring your own device) сценарий за здравеопазване, сочат проучвания на IDC.

"Хубаво е да се знаят всички важни данни за даден пациент - неговото лекарство, алергиите и проблемите, които има, лабораторни резултати, рентгенологични записи. За клиницистите това са повече данни, които да използват, а за мен - които да пресявам", казва Майк Рестучия, CIO в Pen Medicine, медицинското училище в Университета на Пенсилвания, и един от 12-те първоначални тестери на приложението Apple. И добавя: "Мисля, че това ще бъде едно от следващите предизвикателства за Apple. Сега, когато са налице тези необработени данни, трябва да измислят как да ги интегрират в нещо, което е по-удобно за потребителя, по-интуитивно за клиницистите."

Функцията Apple Health Records разчита на съществуващото приложение Health (създадено през 2014 г. за iOS 8), за да позволи на медицинските заведения да се свързват чрез API към техните EMR системи, за да споделят данни с пациенти в стандартен формат.

Доставчиците на EMR като Epic Systems, Cerner, Athenahealth, Meditech и Allscripts са си партнирали с Apple, за да позволят лесната интеграция с мобилното приложение на компанията. Когато пациент изтегли приложението Apple Health и избере да разреши прехвърлянето на здравните си данни от доставчика на здравни услуги към здравната карта в приложението, те се криптират и не преминават в мрежата на Apple.

Повече от 400 000 пациенти, които използват уеб портала на Johns Hopkins Medicine, базиран на приложението MyChart на Epic, сега имат достъп до своите EMR чрез здравната карта на Apple, обяснява д-р Питър Грийн, отговорник по медицинската информация в Johns Hopkins Medicine.

"Fitbit или Apple Watch устройствата са пример за IoT, но все още нямат клинична оценка, така че лекарите все още не могат да използват данните от тях за обосновка на решенията си. Но се очаква съвсем скоро това да се случи и лекарите със сигурност ще искат да използват данните от тях", казва Песин от Gartner.

Разчитащите на Bluetooth кантари за тегло или апарати за кръвно налягане заедно с приложенията за проследяване на симптомите автоматично изпращат актуализации на лекарите и им позволяват да проследяват реакцията на пациента на дадени модели на лечения, без да са нужни постоянни посещения.

Медицинските IoT устройства, които могат редовно да измерват температурата на пациента, кръвното налягане, пулса и нивата на кислород, облекчават необходимостта медицински работник да изпълнява постоянно тези задачи. Може би по-важното е, че подобна автоматизация намалява възможността от човешка грешка при въвеждане на данните в досието на пациента, което иначе се случва не толкова рядко, смята Песин.

"Хората, които вземат решения в здравеопазването, имат по-точен поглед върху това какво се случва с пациента. Това също така означава, че има възможност здравните грижи да бъдат доставяни по-бързо и по-добре. По-точната информация, доставена по-бързо, означава, че лекарите са в състояние да реагират по-бързо и пациентът да се излекуват по-бързо", обяснява той.

В Европа топ 10 на внедряванията на IoT в здравеопазването включват проследяването на температурата, проследяване и управление на активите и инвентара, хигиена на ръцете на персонала, дистанционно наблюдение на здравословните състояния на пациентите, смарт гривни за проследяване на здравето и уелнес и интелигентни кутии за хапчета, анализират от IDC.

Медицинските IoT устройства работят съвместно

Gartner въвежда понятието Интернет на нещата в здравеопазването (IoHT), като то включва устройства, които да варират от клинична апаратура до съоръжения, интелигентни и свързани бекофис механизми, комуникации, както и оперативна съвместимост. Те разбират и наблюдават състоянието на пациент, средата или други обекти в реалния свят.

Друг важен аспект на IoT сензорите е, че тяхната мрежа може да предостави по отношение на историческите данни за тенденциите при работата на устройствата или отдалечен мониторинг, който предоставя значително по-точна картина на медицинското състояние на пациента във времето в сравнение със спорадичните прегледи.

Управлението на болничните заведения също се възползва от данните за климатизацията, отоплението и водоподаването на сградата.

Интелигентните термостати например постоянно измерват температурите в целите сгради. Сензорите за движение откриват, когато пациентите или персоналът са в помещения и коридори, така че те имат потенциала да качват данни в аналитични системи, за да нарисуват по-голяма историческа картина, която може да се използва за коригиране на използването на енергия и дори за подобряване на грижите за пациента.

В същото време изграждането на дигитални близнаци подпомага цялостната поддръжка на болничните заведения и това са само част от примерите за важната роля, която IoT устройствата могат да имат за развитието на здравеопазване от следващо поколение.

X