Дигитализация

Спящите данни предизвикват милиони тонове ненужни емисии

Мария Динкова

Когато става дума за намаляване на въглеродните емисии, цифровизирането на данните и постигането на безхартието бъдеще могат да играят важна роля. Въпреки това ново проучване показва, че дигиталните данни също могат да са част от проблема, пише ITProPortal.

Според технологичната компания Veritas много фирми съхраняват огромно количество дигитални данни, които никога не се използват. Един подобен сторидж се нуждае от много енергия и произвежда голямо количество ненужни емисии.

Прогнозите на Veritas разкриват, че заради спящите данни 5,8 млн. тона въглероден диоксид се отделя в атмосферата всяка година.

"За да се защити планетата от това замърсяване, компаниите трябва да поемат пълен контрол върху стратегиите за управление на своите данни, да използват правилните инструменти, за да определят кои данни са ценни, и да премахнат от своите центрове за данни т.нар. тъмни данни", коментират от Veritas.

Експертите на компанията отбелязват още, че тази неизползвана и некласифицирана информация - която те определят като "тъмни данни" - отговаря средно за 52% от всички бизнес данни.

Имайки предвид, че целият обем от данни, който се съхранява, се очаква да се увеличи до 175 ZB до 2025 - този въпрос ще става все по-актуален и належащ.

Справянето с тъмните данни ще помогне на организациите не само да намалят своя въглероден отпечатък, но също така да минимизират разходите и да засилят своето съответствие, подчертават от Veritas.

Сред добрите практики се включва идентифициране и улесняване на работата на всички центрове за данни; автоматизиране откриването на данни и пътища за знания; както и осъщестяване на по-добър контрол върху данни.

X