Cfo

53% от CEO очакват застой на глобалната икономика през 2020 г.

Иван Гайдаров

Въпреки силната американска икономика и стабилните фондови пазари, повече от половината изпълнителни директори (CEO) очакват темпът на глобалния икономически растеж да се забави през тази година.

Според ново проучване, публикувано от PwC, изпълнителните директори стават все по-песимистични, като 53% очакват спад на икономическия растеж през 2020 г. Компанията представи своето 23-то годишно проучване по време на Световния икономически форум в Давос, Швейцария. В него участват 1600 CEO от 83 държави.

Точно преди година, изпълнителните директори изразиха рекордни нива на оптимизъм по отношение на икономиката. По това време 57% отговорят, че растежът на брутния вътрешен БВП ще се подобри, а само 29% изразяват песимизъм относно бъдещия икономически растеж. През 2020 г. едва 22% от интервюираните смята, че ще има покачване на темповете на икономически растеж през следващите 12 месеца.

Основният принос за песимистичната настройка е несигурността по редица въпроси и идва в момент, когато Международният валутен фонд намалява собствените си очаквания за глобален растеж. Отделно от това, несигурността и скептицизмът се отразяват негативно на търговските отношения между САЩ и Китай, дори след като бе подписана "първа фаза" на сделката между двете най-големи икономики в света.

"Предвид трайната несигурност по отношение на търговското напрежение, геополитическите проблеми и липсата на споразумение как да се справим с изменението на климата, спадът на доверието в икономическия растеж не е изненадващ - дори и мащабът на промяната в настроението", казва Боб Мориц, педседател на PwC Networks.

Освен че са песимисти по отношение на глобалното икономическо развитие, голяма част от CEO имат подобна нагласа и когато става дума за собствените им компании. Едва 27% са "много уверени" в растежа на организацията си през следващата година - най-ниското ниво от 2009 г. насам и спад с 35% спрямо предходната година.

Корпоративните лидери със седалище в Китай и Индия имат най-високо ниво на доверие в доброто развитие, съответно 45% и 40%. Американските ръководители в тази група са 36%, кандаските – 27%, а британските – 26%. Най-малко оптимисти сред CEO има в Германия - 20%, Франция - 18% и Япония - 11%, сочат резултатите на PwC.

X