Анализи

IDC: Ръст от почти 20% на инвестициите в технологии, свързани с бъдещето на работата

Мария Динкова

Нов доклад на IDC за разходите предвижда, че организациите ще похарчат приблизително 656 млрд. долара за технологии, свързани с бъдещето на работата, през 2021, пише ITBrief. Това представлява увеличение от 17,4% спрямо 2020.

Всички аспекти на това как хората и организациите работят се ускоряват заради пандемията от коронавирус и развитието на трети платформи като облачните и мобилни изчисления, отбелязват от IDC.

Според анализаторите бъдещето на работата представлява фундаментална смяна на модела в такъв, който благоприятства сътрудничеството човек-машина, позволява нови умения и изживяване за служителите, а също така поддържа работна среда, неограничена от времето и физическото място.

За да улеснят прехода към новата работна среда, организациите трябва да инвестират в широк спектър от технологии и услуги.

Най-голяма част от тези инвестиции през 2021 ще е насочена към хардуера, като се очаква компаниите да вложат 228 млрд. долара в крайни устройства, фирмен хардуер, инфраструктурата като услуга, роботи и дронове.

На второ място се нареждат услугите, включително тези, подпомагащи бизнеса, ИТ и свързаността, с над 123 млрд. долара, установяват от IDC.

От друга страна най-бързо повишение ще бъде отчетено при разходите за софтуер с 21,3% общ годишен темп на нарастване за периода 2020 - 2024. Това включва инвестиции във фирмени приложения, съдържание и сътрудничество, анализи и изкуствен интелект, приложения за човешките ресурси, сигурност и софтуерна разработка.

"Новите технологии като изкуствен интелект, Интернет на нещата, добавена и виртуална реалност променят начина, по който работата се върши във всички индустрии по целия свят", посочва Айлин Смит от IDC. Тя допълва, че организациите все повече ще влагат средства в роботи за сътрудничество, управление на производителността, 3D и дигитален продуктов дизайн с цел по-добър контрол върху разходите и по-висока ефективност.

Кои индустрии ще инвестират?
Процесното и дискретното производство ще отговарят за една трета от всички разходи за технологиите, свързани с бъдещето на работата, посочват експертите от IDC.

Професионалните услуги, търговията на дребно и банкирането ще бъдат следващите три индустрии по отношение на разходи за технологии, свързани с бъдещето на работата, през 2021.

Най-бърз растеж при този тип инвестиции ще се наблюдава в строителната индустрия - 23,7% общ годишен темп на нарастване. Медийният сектор и този на търговията на дребно ще постигнат съответно 19.5% и 19.3%.

"Традиционните модели на работа не осигуряват гъвкавостта, скалабилността и устойчивостта, необходими на бъдещите компании. Разбира се, това стана ясно от продължаващата здравна криза", коментира Холи Мусколино от IDC.

"За да се даде тласък на ръста и конкурентостта, организациите ще инвестират в технологии и услуги, които подпомагат автоматизацията, сътрудничеството човек-машина, новите организационни структурите и лидерски стилове, възможностите за динамично обучение, нова и дигитална работна среда, която не е ограничена от времето и физическото пространство, допълва, експертът.

Същевременно от IDC прогнозират инвестициите в технологии, поддържащи инициативите за бъдещето на работата, да надвишат 1 трлн. долара глобално до 2024.

X